De Upgrade-serie is een bijzonder project. Om aan te geven hoe speciaal en bijzonder dit project is vertel ik graag hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten waarvan de kleding wordt gemaakt en hoe we geïnspireerd raken tijdens de verschillende projecten.

De oorsprong van Upgrade

Het idee is onstaan uit een behoefte om vrij werk te maken. Dit gecombineerd met de behoefte om een keer in een team te werken. Samen met mijn vaste visagiste en een kledingdesigner, Wat bleek? 1+1+1 is in dit geval 10!!!

Waarom Upgrade?

Om een stukje bewustzijn in deze maatschappij te creëren leek het een mooie gedachte om couture te maken van gebruikte materialen. Zo kwam ik aan Monique Désar, een hele intuïtieve modeontwerpster.
 

Team Upgrade

Het team bestaat uit Irene van der Hart uit Rotterdam (visagiste en haarstyliste),Monique Désar kledingdesigner uit Venlo en mijzelf, fotografe Lianne Dekker.
 

Upgrade project 1

De eerste shoot werd een creatie van paraplu-hoesjes. Deze hoesjes heeft Monique verzameld in de tijd dat ze nog voor Holland Casino werkte. Als het regende kregen bezoekers een paraplu mee maar lieten de hoesjes vaak achter.

Visagie en haar

Irene maakte daar bijpassende visagie en haarstyling bij. Ik ging op zoek naar de bijpassende locatie. De foto van de Erasmusbrug is gemaakt met mijn mobiele telefoon tijdens het locatiescouten en ik wist direct dat dit het ging worden.
Eerst de voorbereidingen en een kleine shoot in de studio. Daarna op locatie. Het was 4 Januari 2018 en heel erg KOUD!!! Model Lisa droeg daarom een spijkerbroek en laarzen onder de jurk want ik ben natuurlijk zuinig op mijn modellen 😉
De shoot verliep top! Grote uitdaging was de doek mooi te laten vallen. Monique en Irene assisteerden daarbij en tegen de kou kreeg Lisa elke keer snel een dik vest en handschoenen aan!
 

Upgrade project 2

Voor de 2e shoot  ben ik bij een aantal fietsenmakers, tot hun grote verbazing, langs geweest. Daarna heb ik een aantal zondagen staan poetsen om alles vetvrij te krijgen.

Cher Koper

Professioneel model Cher Koper werd het model want we zochten iemand met rood haar. De creatie werd weer totaal anders. Irene maakte er ook een toffe headpiece bij.
 
De basis van het jurkje zijn placemats waar Monique de oude fiets materialen door en op bevestigd heeft.
Deze keer kwam Irene met het voorstel om bij het Rijksmuseum te fotograferen. Ook nu ben ik weer gaan scouten en het paste inderdaad perfect bij de creatie! Grote nadeel van de locatie was dat het op het fietspad onder het museum door lag. Dus we zijn al om 4.00 uur ‘s nachts met de voorbereidingen in de studio begonnen. Wederom een korte shoot in de studio vooraf. Doordat het een prachtige dag was, bleek het bij het museum toch al heel druk en schoten de fietsers en brommers aan alle kanten om ons heen. We werden tot 3 maal toe op verschillende punten weggestuurd door de bewaking van het museum en mochten uiteindelijk op de begin positie de shoot gelukkig afmaken.
 

Upgrade project 3

Shoot 3 is wederom een bijzonder verhaal. Bij voorgaande shoots hadden we eerst de creatie en zochten we daar een model bij. Bij deze shoot hadden we weer een prachtig model die mee wilde werken vanwege het hergebruik van de materialen. Marlouk Bouwman is model voor o.a. Mart Visser en tevens het nieuwe Veronica-meisje.

Marlouk Bouwman

Wat het verhaal zo bijzonder maakt is dat ze zelf met het materiaal kwam. Ze geeft pilates les en haar yoga-matjes waren versleten en aan vervanging toe. Ze heeft er jaren les op gegeven!
 
De locatie moest een tegenhanger worden van de zoete kleur van de matjes dus dat werd de ruïne van Huis te Merwede in Dordrecht. Ook de sfeer mocht iets mystieker zijn dus werd gebruik gemaakt van rookbommen. Marlouk zag de jurk pas bij de shoot en was zeer aangenaam verrast!
 
Wederom moesten tijdens de shoot Monique en Irene assisteren om de rook goed op zijn plek te krijgen. 
Er kwamen ook een journaliste en een fotograaf van het AD om een mooi stukje verslaglegging te doen, dat kunt u HIER lezen.
 

Oproep voor bijzondere materialen

Inmiddels hebben we al meerdere materialen op de plank voor de volgende shoots maar we zijn ook altijd op zoek naar nieuwe dingen! Zo ook het verhaal van mevrouw De Roo